diumenge, 23 de desembre del 2012

Les quatre metàfores

A GTIC vam estar parlant de Charles Crook. És professor de la Universitat de Nottingham i va escriure un llibre titulat "Ordenadores i aprendizaje colaborativo".

En aquest llibre, l'autor parla de quatre metàfores que existeixen en l'aprenentatge dels ordinadors. Aquests metàfores són: 

1 - La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor
2 - La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne
3 - La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador
4 - La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina



En la primera metàfora s'utilitza l'ordinador com a tutor del seguiment d'aprenentatge de l'infant. Primer de tot l'ordinador planteja un problema, que l'alumne respon i finalment l'ordinador avalua. Programa utilitzat: Edu365, JClic 

En la segona metàfora l'alumne és que el dirigeix i controla a l'ordinador. Als anys 60 Seymour Papert va crear un concepte anomenat "micromon" on l'alumne elabora idees a partir de les seves inquietuds  seguint un procés de reflexió. El dona instruccions a l'ordinador per indicar-li les tasques que ha de realitzar. Programa utilitzat: Scratch, Logo

La tercera metàfora consisteix en que l'ordinador actua com un simulador d'una activitat de la vida real. Programa utilitzat: Doctora Xinxeta (simulador de regar plantes), Crayon Physics.




Finalment, la quarta metàfora és la més usada a la vida adulta avui en dia, i s'hauria de ensenyar als infants a gestionar la informació amb aquest tipus d'eines. 


L'Activitat proposada per el professor, va ser la següent:


Les quatre metàfores de l'ordinador





Bibliografia:

- http://clic.xtec.cat/ca/jclic/index.htm
- http://es.scribd.com/
- http://scratch.mit.edu/
- http://www.crayonphysics.com/
- http://www.edu365.cat/
- http://www.gimp.org/
- http://www.xinxeta.com/xinxetaframes.htm

dilluns, 17 de desembre del 2012

Com posar una llicència Creative Commons al meu blog?

Per posar una llicència Creative Commons al meu blog vaig haver de seguir uns passos molt senzills.

Primer de tot, vaig visitar la pàgina web http://creativecommons.org/choose/. Desprès vaig seguir els passos que t' indica la pàgina. Vaig posar que no volia ni que comercialitzessin amb la meva obra però que si permetia que la modifiquessin sempre i quan citessin qui n'és l'autor.


Vaig obtenir la meva llicència, vaig copiar el codi i el vaig enganxar al blog. 
Per fer-ho em vaig posar a disseny i vaig inserir una nova pestanya HTML/Javascript.




diumenge, 16 de desembre del 2012

Diferències entre un blog i un wiki

A classe, hem treballat aquests dos elements. Els dos comparteixen coses en comú, però no són iguals. En la presentació de Lourdes Domènech que hi ha a continuació, s'explica detalladament les diferències que existeixen entre els dos.

                            Blocs o Wikis? from lourdes.domenech





En els wikis qualsevol de les persones que forment part d'aquesta poden canviar la informació que hi ha, el contingut del wiki és dinàmic, la seva estructura està formada per diverses pàgines unides entre si per enllaços, acostuma a tenir més d'un autor i per aquest motiu és diu que té autors col·laboradors, és atemporal perquè els temes evolucionen, canvien i avancen.

En canvi, en el blog normalment l'autor és una única persona, s'estructura en diverses entrades ordenades cronològicament que es poden modificar per l'autor, és interactiu amb altres usuaris mitjançant l'ús de comentaris escrits.


Bibliografia: 
- http://www.slideshare.net/lourdes.domenech/blocs-o-wikis
- apunts de classe

dimecres, 12 de desembre del 2012

Descripció d'una companya de classe


A la classe de Comunicació, Oral, Escrita i Digital (COED) d'avui, he hagut de llegir la descripció que havia elaborat de l'Alba Linares, una companya. 
A continuació os la deixo perquè pugueu llegir-la. 


L’Alba Linares és una companya de classe, nascuda el  23 d’ octubre de 1994 que viu al poble de Viladecans. És d’estatura mitjana, i acostuma a vestir amb senzillesa; normalment porta texans, una samarreta i bambes. És morena i porta els cabells llargs, té els ulls grossos i foscos que se’ls maquilla  amb subtilesa, i  un gran somriure que la caracteritza.

Li agrada molt la pluja, i és una apassionada de la música, sap tocar el piano i li agrada molt cantar i ho fa a totes hores. Altres hobbies que té són mirar sèries de televisió de caire fantasiós, també li agrada la fotografia i el  dibuix, cosa que haig de dir, fa força bé. No acostuma a sortir de festa a  discoteques, sinó que escull altres activitats més tranquil·les.

Pel poc temps que fa que la conec, crec que és una persona tímida, vergonyosa i riallera que acostuma a portar la feina al dia, i per aquest, entre d’altres motius, penso que és una noia molt treballadora i responsable. Per acabar, puc dir que un tret característic que crec que defineix el seu caràcter és la seva voluntat per ajudar als altres, que ja sempre s’ofereix per donar-te un cop de mà.
I fins aquí una petita descripció de la nostra companya Alba.




Marta López Casas

dimecres, 5 de desembre del 2012

ECO

A la classe d'avui de Comunicació Oral, Escrita i Digital (COED) hem hagut de recitar un poema de memòria, el poema que jo he escollit és de Joan Brossa i va ser escrit al 1980.

El poema titulat ECO, diu el següent:



     Explica’m, tu, què és el sol. – El sol.
     Explica’m què és la lluna. – La lluna.
     I per què en Pere plora amb desconsol?
     Perquè en sa vida no ha tingut fortuna.

     Les muntanyes què són? I els estels?
     No són més que els estels i les muntanyes.
     I aquestes canyes? I aquestes arrels?
     Doncs no són més que això: arrels i canyes.

     I aquesta taula? I aquest balancí?
     I aquestes mans que fan l’ombra xinesa?
     Digues: i el món? I l’home?
     Heus aquí
  l’última forma de saviesa:

Mira’t a fons, afirma sempre el que és
i aprèn amb seny que no pots fer res més.

Joan Brossa (1980)

diumenge, 2 de desembre del 2012

Viquipèdia

A la passada sessió de GTIC (Gestió de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació), vam treballar la Viquipèdia.
El professor ens va fer consultar l'article del dia, que era el Futbol Club Barcelona . i desprès un que explica informació sobre la Serra del Cadí.

El que explicaré a continuació serveix per totes les pàgines de Viquipèdia, però les dades són de l'article del Futbol Club Barcelona.


El professor ens va fer una sèrie de preguntes;

- hi ha la mateixa informació en tots els idiomes?
- Qui és l'autor?
- Quan és va publicar?
- És pot agafar la informació que hi ha?
- És poden agafar les imatges?
- És pot escriure?
- És pot esborrar la informació?
- És veritat el que hi ha escrit?
- Quina estructura té?



Tot seguit, vaig començar a cercar per Viquipèdia i vaig aconseguir la següent informació:

Els autors que escriuen en aquesta aplicació informàtica, consulten llibres escrits per persones reconegudes també citen articles de revistes i consultem pàgines web reconegudes o de les que coneixen l'autor o perquè és un autor reconegut.
Quan busquem un tema a Viquipèdia, no hi ha la mateixa informació en tots els idiomes, perquè no hi ha el mateix interès per el tema que es tracta en tots els indrets  i per tant podem dir, que depèn de la voluntat  del que escriu.

Per saber qui va ser l'autor d'aquesta pàgina ens hem de posar a "mostra historial" i baixar a "primeres" i a on posa "500". I la primera persona que surt, començant per abaix és l'autor principal d'aquesta pàgina. Però a Viquipèdia, normalment no hi un sol autor, sinó que son varis.
Per exemple, a l'article del Futbol Club Barcelona va ser creat el 28 de setembre de 2003, per Xevi a les 15:43 Aquí, teniu la imatge on podeu veure on es busca la informació.
Aquesta pàgina ha estat modificada per 585 persones.

Quan no estem d'acord amb el que algú ha escrit al wiki obrim una pàgina:   "Discussió" i allà es discuteix amb el que estem o no d'acord.

A la Viquipèdia hi ha la imatge del bibliotecari, que regeix i proposa eliminar articles, pot eliminar usuaris, etc.

Viquipèdia és regeix per Creative Commons. Algunes de les imatges és poden agafar i d'altres no, això se sap clicant a sobre la imatge on ens surt si està regida o no per les llicències creative commons.


Desprès de conèixer una mica el funcionament de viquièdia, vaig crear una entrada en una de les seves pàgi nes amb una companya l' Alba Linares. Ens vam registrar amb el nom "Albala2" i vam afegir un apartat titulat " l'Esport a l'etapa d'infantil" en aquest enllaç.

Vam escriure un petit text sobre l'esport a l'etapa d'infantil i vam penjar una foto. Aquesta foto la vam trobar a la wikimedia. I aquest ha sigut el resultat.

dilluns, 26 de novembre del 2012

Delicious






El delicious, que s'utilitza per gestionar adreces del nostre interès, a través de la web. Les pàgines web del nostre interès es queden guardades a l'ordinador.
Delicious s'organitza per etiquetes, igual que els blogs, i d'aquesta manera ens permet trobar més fàcilment la informació que estem cercant i també escriure comentaris.
Serveix com a marcador i ens permet compartir les pàgines web que ens agraden amb altres usuaris


Va ser creat per Joshua Schachter  l'any 2003. 


Podeu fer-vos un delicious clicant a la web seguent: http://delicious.com/ 

En el video que os deixo a continuació s'explica com posar un delicious al nostre blog, i així és com ho vaig fer jo.







Bibliografia:

- http://ca.wikipedia.org/wiki/Delicious
- http://delicious.com/
- http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/09/on-ho-anem-guardant.html

dissabte, 24 de novembre del 2012

Els RSS

Els RSS s'utilitzen d'una manera molt sencilla. Un canal RSS ens permet rebre informació de les pàgines web que ens interessen sense la necessitat d'anar a visitar la pàgina directament, és a dir, que els lectors RSS  envien la informació de les nostres pàgines web preferides al nostre ordinador o a la nostra pàgina web online.

Per poder rebre aquesta informació, la pàgina haurà de tenir un lector RSS.





Aquest és el símbol que haurem de buscar si volem que ens arribi la informació actualitzada al nostre equip o a la nostra pàgina web.


En el vídeo que os deixo a continuació explica d'una forma molt senzilla, que és un lector RSS.



Hi ha quatre tipus de lectors RSS. Però en el que em centraré jo, és amb el Google Reader.
Per poder fer servir aquest lector, és indispensable tenir un compte amb Google, és a dir, tenir un compte  Gmail.

Per començar, primer de tot, ens hem de col·locar a la pàgina web, https://www.google.es/  i a partir d'aquí anar a la pestanya que posa "més" i allà clicar "Reader" que ens dirigirà cap al lector RSS. Un cop en aquesta pàgina nomes fa falta que introduïm el correu de google i una contrasenya i ja podem començar a utilitzar un lector RSS.

Un cop ja tenim el lector instal·lat al nostre blog, cal que comencem a buscar pàgines web que siguin del nostre interès i que agreguem els feeds. Per fer-ho s'han de seguir uns senzills passos; 

1. Afegir subscripció.
2. Introduir la URL de la pàgina web amb la que estem interessats.



Aquí os deixo un altre vídeo sobre els RSS.









Bibliografia:

- http://ca.wikipedia.org/wiki/RSS
- http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/09/que-son-els-rss.html
- http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Feed-icon.svg
- http://www.rss.nom.es/

divendres, 23 de novembre del 2012

Els fluxogrames

Com ja havia anunciat en la entrada anterior, a l'última classe de Gestió de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (GTIC), amb treballar dos programes: els mapes conceptuals i els fluxogrames.

En aquest post, tractaré el tema dels fluxogrames, també anomenats diagrames de flux, s'utilitzen per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. Aquests fluxogrames tenen un punt inicial i un punt final. Tenen unes característiques determinades, les formes que habitualment s'utilitzen són 3. Però a continuació, os explicaré totes les que es poden utilitzar.


  • Oval o Elipsi, que serveix per iniciar o tancar el diagrama.
  • Rectangle, són les accions. Per exemple estar-se quiet,
  • Rombe, és la decisió que s'ha de prendre
  • Cercle, representa el connector
  • Triangle mirant cap avall, indica que el document s'ha guardat de forma permanent.
  • Triangle mirant cap a dalt, indica que és un arxiu temporal.
En aquesta pàgina podem trobar tots els símbols necessaris.

A continuació os ensenyo un vídeo on s'explica perquè serveixen els diagrames i es fa un resum de les formes que s'utilitzen.





Per realitzar aquest  tipus d'activitats, a classe hem treballar amb el programa Gliffy, que podeu trobar a : http://www.gliffy.com . Per començar a utilitzar-lo, l'únic que cal es registrar-se i ja podem començar a practicar!.

A classe, hem fet un fluxograma sobre els semàfors i com creuar el carrer. Primer hem explicar en veu altra i comentant entre tots els companys quins eren els passos que calia realitzar quan un vianant vol creuar una carretera. Em arribat a la conclusió que primer s'ha d'esperar i mirar de quin color esta el semàfor, si esta verd vigilar ambdós costats que no vingui cap cotxe i creuar. 




També, he après que amb el Gliffy, es pot guardar el diagrama de flux online i a l'equip i també es pot guardar com una imatge. Per guardar-lo com una imatge ens he de col·locar a sobre de file i desprès a Export as JPEG.





Bibliografia:
- http://es.wikipedia.org/wiki/Diagrama_de_flujo
- http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/11/eines-de-suport-al-pensament-els.html
- http://www.gliffy.com
- http://www.monografias.com/trabajos53/diagrama-de-flujo/Image7256.gif
- http://www.youtube.com/watch?v=tMEscFCEP0g



dijous, 22 de novembre del 2012

Mapes conceptuals

A la classe d'avui de GTIC, hem treballat dues formes de comunicació esquemàtica i fàcil d'entendre. Aquestes dues formes, han sigut els fluxogrames i els mapes conceptuals, que els hem treballar amb diversos programes online.


El primer que hem treballat, han sigut els mapes conceptuals. Aquesta eina va ser creada per Joseph N. Novak. Els mapes conceptuals ens poden ajudar a organitzar els nostres coneixements, és una xarxa de conceptes que s'entrellacen i que ens aporten informació. Aquest conceptes s'enllacen amb connectors, que normalment són verbs. 

En aquest power point s'explica bastant bé que són els mapes conceptuals i les seves característuques. Són uns mapes concepturals de Ernest Prats Garcia.

Normalment, quan elaborem un mapa conceptual seguim una sèrie de passos;
El primer és cercar la informació que volem transmetre i posar-hi un ordre, és a dir, jerarquitzar els conceptes, el següent pas és trobar els connectors adients per col·locar entre els conceptes i, finalment cal dibuixar el mapa d'una manera fàcil d'entendre el que és vol comunicar.


Per aprendre a dibuixar i elaborar mapes conceptuals a classe hem utilitzat el programa CMapTools. És un programa que podem descarregar als nostres equips, completament gratuït. Una particularitat d'aquest programa és que és pot guardar els documents tant a l'equip com online.



Un cop ja teniem els coneixement bàsics per fer un mapa conceptual amb el CMapTools, hem procedit a realitzar-ne un sobre el dinar de Nadal.

Primer hem llegit un text on s'ens explicava qui assistia i que dinaven la dinar de Nadal i a partir d'aquesta informació havien de elaborar un mapa conceptual.


El text era el següent:   El Dinar de Nadal

"Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda."


Un cop ja tenia clar com volia fer l'esquema, he començat a realitzar-lo.  
Al CMapTools consisteix en 3 finestres; una on es construeix el mapa conceptual, una altre on es mostren els mapes conceptuals guardats i finalment una altre que conté els aspectes d'estil.
Primer de tot he creat una "buferada" clicant dos cops sobre la pantalla i hi he escrit dinar de Nadal, a partir d'aqui he extret diverses fletxes on hi he anat escrivint els assistents, que hi ha per dinar, etc. però sempre entrellaçant-ho amb connectors. 

Un cop ja tenia elaborat el mapa conceptual, he après que podem tenir el mapa de dues maneres; la primera és, guardat a l'equip i la segona, convertir-lo en una imatge amb la qual el podem publicar, per exemple, en aquest blog.




També os deixo aquí un vídeo on s'explica com començar a utilitzar el CMapTools.






 Bibliografia:
- http://ca.wikipedia.org/wiki/Mapa_conceptual
- http://cmap.ihmc.us
- http://es.wikipedia.org/wiki/Joseph_D._Novak/
- http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/11/eines-de-suport-al-pensament-els-mapes.html
-http://www.youtube.com/watch?v=ZaTUtL_gmrY&feature=related

El racó de música

A classe de música, ens vam dividir en grups de 5 persones, on cada un d'aquests grups havia de formar un racó de música. Podíem triar l'edat d'els infant a la que anava dirigit el racó, i els elements que volíem que tinguéssim,  etc.

El meu grup el formàvem; l'Àlex Guerrero, la Miriam del Moral, la Xenia Ferrer, l'Alba Haynes, l'Alba Linares i, jo. Vam elaborar un racó amb sonalles i mòvils i un CD on sonaven les cançons originals i les versions cantades per els nens adreçat a infants d'entre 1 i 2 anys.

Vam fer dos tipus de mòvils, un amb CD's i notes musicals, i un altre amb iogurts i uns pals que hi sortien de sota i que representaven unes campanes.

El tema principal del racó, eren les estacions. El tema principal que se suposa que s'havia treballar durant el trimestre, era l'obra de les quatre estacions de Vivaldi, i amb aquesta cançó aprofitavem per presentar-los diferentes cançons referents a les quatre estacions. Aquestes cançons eren: Sol solet, La Castanyera, els tres Reis d'Orient, Cargol treu banyaCaga tió.


A continuació os deixo les fotos de les fotos plastificades de les cançons, perquè pugueu llegir les lletres si voleu.



                              





I ara os deixo una foto amb tots els que formàvem el grup, a l'hora de presentar el racó de música davant de tota la classe. 





Cal dir que m'ho vaig passar molt, fent aquesta activitat i elaborant els sonalls i el mòbils. 

dimecres, 21 de novembre del 2012

Só qui só

Avui a COED, el professor ens ha llegit un poema que tracta sobre l'amor.
És un poema de Joan Timoneda, escrit al segle XIV, concretament a l'any 1520 escrit en valencià, per tant, en tan sols una primera lectura és una mica difícil entendre el que diu, però un cop el repasses és un poema que  parla d'una persona que s'ha enamorat i expressa com se sent.

Aquí os deixo el poema:



Só qui só
Só qui só, que no só io,
puix d'amor mudat me só.
Io crec cert que res no sia,
o, si só, só fantasia,
o algun home que somia
que ve alcançar algun do,
puix d'amor mudat me só.
Só del tot transfigurat;
só aquell que era llibertat,
i ara d'amors cativat
me veig molt fora raó,
puix d'amor mudat me só.
Si só, puix que en lo món vixc
i a mi mateix avorrixc,
i segons que discernixc
veig la qui em dóna passió
puix d'amor mudat me só.

Al 1973, el cantautor Raimon va versionar aquest poema, fent-lo cançó.



Si voleu  saber una mica més de la vida de l'autor d'aquest poema, premeu aquí.




Bibliografia:

- http://www.biografiasyvidas.com/biografia/t/timoneda.htm
- http://ca.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3_qui_s%C3%B3
- http://www.youtube.com/watch?v=J528gQPNQZA

dissabte, 17 de novembre del 2012

Per una de les pròximes classe de COED ens hem d'aprendre un poema de memòria i jo he començat una cerca de poemes, i en aquesta cerca he trobat aquest poema sobre l'amor de Quevedo.



Es hielo abrasador, es fuego helado, 
es herida que duele y no se siente, 
es un soñado bien, un mal presente, 
es un breve descanso muy cansado. 
Es un descuido que nos da cuidado, 
un cobarde con nombre de valiente, 
un andar solitario entre la gente, 
un amar solamente ser amado. 
Es una libertad encarcelada, 
que dura hasta el postrero paroxismo; 
enfermedad que crece si es curada. 
Éste es el niño Amor, éste es su abismo. 
¿Mirad cuál amistad tendrá con nada 
el que en todo es contrario de sí mismo!


Definición del amor de Francisco de Quevedo






Aquí us deixo un link on podeu trobar informació sobre la vida d'aquest autor del segle d'or. 



Bibliografia:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Francisco_de_Quevedo
- http://www.poemas-del-alma.com/definicion-del-amor.htm


divendres, 16 de novembre del 2012

Visita a una llar d'infants

Children Smile
http://www.flickr.com/photos/hoaln/6574872177/in/photostream/lightbox/



El passat  dijous, 15 de novembre vaig passar el dia a la llar d'infants EBM Linda Vista, a Cornellà de Llobregat.
El motius d'aquesta experiència va ser originats perquè a la universitat s'ha dut a terme durant aquesta setmana la SAE, la setmana d'activitats extraordinàries. La visita a aquest centre es va organitzar desde la universitat, om em van assignar una padrina, és una alumne de tercer, la qual fa pràctiques en aquest centre i vaig passar tot el dia amb ella, veien com actuava amb els infants, com actuaven els altres educadors i com funcionava el centre.

Aquesta experiència, ha sigut un petit tast de les pràctiques que hauré de fer en els els pròxims cursos del grau d'educació infantil.

El dia va començar de la següent manera:
Primer vaig quedar amb la meva padrina, l'alumne de tercer, a la parada del tren de Cornellà de Llobregat i vam anar caminant fins la llar d'infants, on havíem de ser-hi a les nou del matí per rebre els infants.

Mentre els pares deixaven als infants al centre, la meva padrina em va anar presentant els nens i tot seguit em va ensenyar les instal·lacions .

Amb el transcurs de les hores vaig poder corroborar el que aquesta noia m'havia dit i és que, és un centre on no s'imposen unes pautes a l'hora de realitzar l'activitat, és a dir, que els nens actuen de forma lliure, prenent-se el temps necessari per fer activitats, però sempre supervisats pels educadors que els ensenyen les coses que no s'han de fer, com per exemple; barallar-se, empenyes, etc.
El que més em va sorprendre d'aquest dia va ser, l'hora de dinar, quan vaig veure que els infants que tenen entre 2 i 3 anys, paraven taula i la desparaven.


Aquesta experiència, m'ha agradat molt i m'agradaria que es pogués fer durant una setmana seguida, per així poder gaudir dels nens i aprendre molt tant d'ells com dels educadors que els ensenyen. Tinc moltes ganes de que arribin les següents pràctiques!.

Espero que si sou uns amants dels infants i os agradaria poder educar-los, pugueu gaudir d'una experiència similar a la meva.
Fins aviat!



Bibliografia:
http://www.flickr.com/photos/hoaln/6574872177/in/photostream/lightbox/ Imatge de hoal, extretat de Flick.com

diumenge, 11 de novembre del 2012

El prezi

L'últim dia de classe de Gestió de tecnologies de la informació i  la comunicació (GTIC), vam aprendre que és el programa per fer presentacions, PREZI.

El prezi, és un programa per fer presentacions en un enllaç virtual. En el següent vídeo, es pot aprendre com crear un prezi i aprendre'l a utilitzar fàcilment.


           



Desprès d'aprendre com crear un prezi i crear-lo. A classe es va decidir que la temàtica del nostre prezi tractés els esports. I d'aquesta manera vam començar a practicar com crear una presentació amb aquest programa.




Crec que amb la pràctica, podré arribar a fer unes bones presentacions.

Os animeu a provar-ho?. Fins aviat!



Bibliografia:
- http://ca.wikipedia.org/wiki/Prezi
- http://prezi.com/learn/

dimarts, 6 de novembre del 2012

Veus amb problemes

Desprès de llegir un article sobre els problemes de les veus i comentar-lo a classe.

Escriuré un decàleg per tenir cura de la veu.

- Evitat el soroll d'ambient
- Parlar per damunt de les nostre possibilitats
- Utilitzar bé els recursos vocals.
- No fumar
- Mantenir una bona hidratació
- Dormir suficient (8 hores com a mínim) i evitar els crits i les tensions
- Evitar la raspera i la tos
- Parlar poc si tenim laringitis
- Bona salut
- Anar a l'otorinolaringòleg  quan una alteració de la veu dura més de 15 dies.


La patologia més freqüent quan és produeix una alteració de la laringe o una disfunció entre els òrgans fonatoris són els nòduls.

A classe, la professora ens ha mostrat un vídeo perquè veiéssim les diferències entre unes cordes vocals sanes i d'altre no tant. M'ha semblat molt interessant com poden acabar les cordes vocals d'una persona fumadora.



Fins aviat! 

dilluns, 5 de novembre del 2012

Història de l'Educació Física

Al llarg del semestre hem de realitzar unes guies sobre diversos blocs de l'Educació Física. Ara os explicaré quina ha sigut la importància de l'educació física al llarg de la història.


  • Esparta:  tenien un model de polis militar. Volien formar futurs soldats

  • Roma: utilitzaven les lluites com a espectacle i així poder controlar al poble 

  • Edat Mitjana: separació cos esperit.

  • Modernisme: naixement de l'esgrima, jocs de raquetes, etc.

  • s. XIX:
Naixement de la gimnàstica.
Hi ha dues vessants:
-  una gimnàstica militar (instructiva)
- una gimnàstica de higiene i salut

Creació de l'esport modern (joc amb normes per educar en valors)


  • s. XX:
Educació física vinculada a:
- Àmbit militat (acadèmies militars que formaven instructors)
- Àmbit mèdic (institucions que feien cursos per formar instructors de gimnàstica.)
- Àmbit esportiu

En aquest segle, els encarregat d'impartir l'educació física eren els instructors, que tenien molt poc prestigi perquè no tenien la formació adequada i no provenien de l'àmbit de l'educació

Es desenvolupen altres corrents corporals i motrius que no tenen res a veure amb la gimnàstica  com són;    la dansa, l'expressió corporal, la psicomotricitat.


  • L.O.G.S.E. (1990)
L'educació física que sorgeix amb aquesta llei, és una educació física integral, és a dir, que s'ocupa de tota la persona en tots els àmbits. Integra totes les manifestacions corporals i motrius.


Es una informació molt esquemàtica, però si voleu saber-ne més podeu consultar Evolució Històrica de l'Educació Física de Carmen Pérez Ramírez.

Ens veiem aviat!


diumenge, 4 de novembre del 2012

Programari lliure; Creative Commons. Cultura Lliure

Desprès de llegir i cercar que és el Creative Commons (CC), crec que he aconseguit tenir una petita noció sobre el tema.

Primer de tot comencem amb una breu definició. El Creative Commons és una organització sense ànim de lucre que volia poder compartir treballs de la gent per internet sense tantes barreres legals oferint llicències que englobin els drets d'autor i el domini públic,és a dir, que és una organització que s'encarrega de difondre les obres de certs autors per que altres persones les utilitzin i fins hi tot les puguin modificar, però sempre donant a conèixer l'autor de l'obra original. 

Un fet, que era desconegut per a mi, és que hi ha diferents tipus de llicències Creative Commons.

Actualment, n'hi han 6:
- Reconeixement (by): que permet qualsevol explotació de l'obra
- Reconeixement - No comercial- CompartirIgual (by-nc-sa): no es permet l'ús comercial.
- Reconeixement- No comercial- SenseObraDerivada (by-nc-nd): no es permet l'ús comercial ni de l'obra original ni d'una obra derivada.
- Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): és permet l'ús comercial de l'obra.
- Reconeixement- SenseObraDreivada (by- nd): es permet l'ús comercial de l'obra però no es pet la creació d'obres derivades.
- Reconeixement - No comercial (by - nc)

Si voleu saber-ne més informació o saber amb quines icones es representen aquestes 6 llicències, visiteu aquesta pàgina: Llicències Creative Commons



Una altre qüestió que se m'ha presentat quan llegia informació sobre el creative commons ha sigut.. Què és el programari lliure?

A continuació os deixo un vídeo de Edu3.cat, on s'explica que és el programari lliure i quines diferències existeixen amb el programari privatitzat.

divendres, 2 de novembre del 2012

El regal de la comunicació


Desprès de llegir el text de Serrano,S., escrit al 2003 (El regal de la comunicació) i posar en comú les idees que s'hi expliquen vam fer amb dues de les meves companyes de classe una breu explicació. Os la deixo a continuació:


 
Al segle XXI ha aparegut una nova civilització per part de les noves tecnologies. Actualment, davant aquesta nova civilització ens trobem amb uns canvis en els valors i en el sistema que hi havia hagut anteriorment.
Aquesta societat de la informació, comunicació i coneixement, és una societat incerta i desconeguda i d’un abast molt gran.
 
A mesura que creix la informació, també creix la independència i amb ella més ganes de llibertat, més complexitat, més alternatives, però també més incertesa. Aquesta incertesa està produïda perquè amb un creixement de la informació cada cop més complex hi ha un creixement de nous errors.
 
Actualment, una persona del segle XXI, pot amb tan sols un dia obtenir la mateixa quantitat d’informació que una persona que va viure al segle XVIII podia tenir al llarg de la seva vida.
 
Aquesta societat del coneixement, de la informació, digital i globalitzada ha multiplicar la quantitat d’informació, els mecanismes de transmissió i aquest fet ens portarà cap a la fragilitat i la vulnerabilitat. L’única cosa que pot donar sentit o significat en un món on el nostre entorn es va desfent, és l’entropia ja que el nostre grau d’incertesa el podem mesurar a partir d’aquesta.
 
Durant molts anys, la gent a intentat trobar noves tecnologies per tal d’eliminar els efectes de les seves limitacions com la memòria, ja que una persona no té tanta capacitat d’ emmagatzematge o la dificultat d’enviar informació més enllà de la co-presència dels interlocutors. Aleshores, tots els mitjans de comunicació i emmagatzematge que s’han creat els darrers anys poden ser considerats signes de victòria.
 
De tota manera, tal i com diu Serrano, hem d’aconseguir harmonitzar les noves tecnologies amb els vells algoritmes configuradors de l’aparellament ideal entre l’activitat cognitiva i l’emotiva, és a dir, tenir les emocions al punt.

Gemma Cabrero
Alba Linares
Marta López

dijous, 1 de novembre del 2012

Els crits dels fantasmes

Ja fa unes semanes, quan vam començar el curs, a la primera classe de seminari la professora ens va portar dos poemes escrits de Jaroslav Seifert, que sincerament em van agradar molt. 

Aqui os en deixo un: 

ELS CRITS DELS FANTASMES

Sento allò que els altres no senten,
el fregadís d'un peu no sobre el vellut.

Els sospirs sobta el lacre d'una carta, 
la vibració d'una corda que no vibra.

Quan de vegades fujo de la gent,
veig allò que els altres no veuen.

L'amor que, guarnit de rialles,
s'amaga a les pestanyes dels ulls.

Quan encara té un floc de neu als cabells,
ja veig florir una rosa al matoll.

M'ha semblat sentir l'amor que fugia,
quan per primer cop uns llavis han besat els meus.

Qui frustarà, però, la meva esperança?
ni la por del desengany

No m'allunyarà de tu. Més bell
florirà si més gran és la follia

Jaroslav Seifert



Jaroslav Seifert va ser un poeta txecoslovac, que va rebre el premi Nobel a l'any 1984.
En els següents links hi podeu trobar informació sobre la seva obra i la seva vida.


A continuació os deixo les seves obres, perquè pogueu llegir-les si os interessen.


QUÈ OS SEMBLEN ELS POEMES D'AQUEST AUTOR?


Bibliografia:

dimarts, 30 d’octubre del 2012

Usos eduactius dels blogs

Fa unes setmanes, vam llegir i comentar el següent llibre Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents, de Francesc Balagué i Felipe Zayas.

En aquest llibre es defineix i s'explica qüestions tècniques sobre blogs i es dona una gran importància als blogs educatius. Per aquest motiu, a continuació elaboraré un "petit diccionari" amb les definicions sobre qüestions tècniques (tan les que s'expliquen al llibre com les que hem après en altres classes)  i desprès explicaré els tipus de blogs educatius que hi ha i les seves funcions.



  • PETIT DICCIONARI 
- Blog: és un lloc web que serveix com a eina de publicació i comunicació que s'actualitza periòdicament. Generen comunitats, basades en interessos comuns i en la construcció compartida de coneixement. Estan connectats entre si mitjançant enllaços, comentaris, referències,...

- Blogosfera: en aquest terme s'agrupa la totalitat de weblogs, és a dir, el conjunt de comunitats de persones que conversen, comparteixen i que fan possible la comunicació de manera global.

- Web 2.0: va aparèixer al 2004, introduïda per Tim O'Really. En aquesta web els usuaris són els creadors dels continguts, és a dir, que l'usuari fa el paper de protagonista, decideix, crea, comparteix, organitza i, en definitiva, elabora.

- Blogroll: és un menú de blogs que els autors recomanen, perquè els semblen interessants o útils.

- "Widget": són complements que permeten ampliar les possibilitats d'una plataforma.

- Retroenllaços: és la relació que es crea entre dos blogs. Quan un blog fa referència a un article d'un altre per exemple, es creen aquests retroenllaços que ens deixen visualitzar l'article d'interès sense necessitat d'anar directament a l'article concret.

- RSS, feed o sindicació:  consisteix en que un cop tinguem les fonts d'informació que ens interessen, ens enviïn avisos d'actualització, sense necessitat de comprovar si hi ha novetats.

- Plataformes: són programes online que t'ajuden a crear blogs.

- Pàgines estàtiques: és la informació que no es mou en un blog, és a dir, sempre la trobem en la mateixa posició.

- Delicious: és un sistema d'adreces d'interès socials a través del web

- Etiquetes: són compartides per tota la comunitat


En aquest vídeo, que os mostro a continuació, podeu veure l'explicació de com crear les RSS.



  • BLOGS EDUCATIUS
Célestin Freinet va introduir la impremta i la revista escolar, l'assamblea de classe i la correspondència escolar. Aquests van ser els precedents perquè actualment existeixin els blogs educatius.

Amb els blogs es vol aconseguir la ruptura de la comunicació unidireccional, és a dir, que el professor sigui l'únic que aporta coneixement. Amb aquest trencament és vol afavorir els aprenentatges mitjançant l'activitat del alumnes.

Els blogs serveixen per pensar, escriure, participar i compartir. I amb aquests diferents objectius existeixen diferents tipus de blogs.

- Blogs de centre: Acostumen a ser revistes digitals i blogs de biblioteca escolar, que mostren informacions i pòden ser el mitjà per el qual els alumnes publiquin treballs fets a classe.

- Blogs destinats a seminaris i cursos en formació en TIC per la professorat.

- Blogs de professors: serveixen perquè els professors comuniquin les seves reflexions sobre educació, per donar noticies de recursos i noticies d'interès que trobin.

- Blog d'aula del professor mitjà per proporcionar als alumnes informació, proposar activitats, donar instruccions,etc.

- Blog professor- alumne: acostuma a agrupar les informacions del professor i les entrades dels alumnes en les quals publiquen les activitats realitzades a classe.

- Blogs d'aula de l'alumne: són blogs creats i administrats per els alumnes que poden tenir diverses funcions.



Bibliografia:

- Apunts de classe


  • Llibres

- Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docent. Balagué, F; Zayas, F. Ed. UOC. (2010)


  • Pàgina web

http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/09/que-son-els-rss.html


dilluns, 29 d’octubre del 2012

Wikis en educació i la nostra creació

Fa uns dies vam llegit a classe un article escrit per en Jordi Adell, que tractava sobre els wikis en educació. 

Les idees principals que vaig treure d'aquest article van ser que qualsevol persona pot canviar qualsevol cosa d'un wiki, són flexibles, és a dir, que qualsevol pot crear noves pàgines i vincular-les a altres ja existents realitzant així una construcció col·laborativa, i també he après que són pàgines que no s'acaben mai, una altre característica sorprenent és que son atemporals en la mesura de si els temes que tracten canvien, evolucionen i avancen.

Per el que fa als wikis en educació, jo durant la meva vida d'estudiant ja havia utilitzat wikis com el Moodle, però no sabia fins al moment de llegir l'article que era un wiki.

En educació els principals usos que es donen als wikis són:

- Mitjà de comunicació  de la classe
- Espai de col·laboració de la classe
- Espai per realitzar i presentar feines encarregades per el professor
- Arxivador de textos encara no acabats i espai per crear textos col·lectivament.
- Manual de classe
- Espai per crear projectes en grup



Una de les activitats de classe que el professor ens va manar va ser la creació d'un wiki en grups. 

El meu grup, estava format per la Cristina Illescas, la Laura Ber, la Laia Iñigo, la Anna España i per mi mateixa. Vam fer un wiki sobre les estacions de l'any.

Primer de tot ens vam repartir les estacions  i vam decidir que ens inventariem un conte per a cada estació, buscariem cançons i poemes adreçats per nens d'educació infantil.


A mi em va tocar l'ESTACIÓ DE L'HIVERN. 
Primer de tot amb vaig inventar un conte sobre un estel i un petit avet. Un cop vaig tenir el conte ven estructurat, sense faltes d'ortografia el vaig escriure en un word i el vaig desar.

Seguidament vaig  buscar informació sobre l'hivern i també, fotografies adreçades a infants i cançons, encara que haig de dir, que la majoria de cançons que vaig trobar eren de nadal.

Un cop ja tenia tota la informació, vaig començar a redactar les característiques de l'hivern i acompanyar-les de fotografies i de poemes infantils. Desprès vaig afegir vídeos amb cançons de nadal, i els vaig col·locar al wiki tal com vam aprendre a principi de semestre , mitjançant l' embed. (Primer de tot vaig cerca el vídeo que m'interessava a Youtube i vaig  compartir i copiar el codi embed. Un cop al wiki, vaig clicar  a widget, desprès a vídeo, youtube i finalment vaig copiar el codi embed extret de la pàgina de youtube).

I finalment, vaig posar el conte inventat per mi i titulat LA MÀGIA DEL NADAL al wiki, i ho vaig fer d'una manera molt senzilla.  Clicant sobre el botó que posa Link , llavors s'em va obrir una pàgina nova on vaig deixar escrit el conte i, tot seguit vaig guardar la pàgina.

I d'aquesta manera, l'estació de l'hivern ja tenia un link que obria una altra finestra on hi havia un conte de creació pròpia, vídeos amb nadales i poemes.


Tots els membre del grup van fer el mateix que jo amb les seves estacions, afegint també a l'inici del wiki  un mite on s'explica la formació de les quatre estacions.


I aquí os deixo el link perquè pugueu visitar el wiki titulat EDUCAR INFANTS.

WIKI : Educar Infants



Bibliografia: 

http://educarinfants.wikispaces.com/
http://elbonia.cent.uji.es/jordi/wp-content/uploads/docs/Adell_Wikis_MEC.pdf

Per realitzar la meva part del wiki vaig obtenir informació dels següents llocs:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Hivern
http://literariminairons2010.blogspot.com.es/2011/06/lhivern.html
http://webfacil.tinet.org/rutaraco/26950
http://ideesmagistrals.blogspot.com.es/2009/01/poema-dhivern-per-p3.html
http://eltrencaclosques.blogspot.com.es/2011/01/poema-dhivern.html
http://www.youtube.com/watch?v=Vv4s7LtNMPM 
http://www.youtube.com/watch?v=vimBNkQZi2k&feature=related