diumenge, 23 de desembre del 2012

Les quatre metàfores

A GTIC vam estar parlant de Charles Crook. És professor de la Universitat de Nottingham i va escriure un llibre titulat "Ordenadores i aprendizaje colaborativo".

En aquest llibre, l'autor parla de quatre metàfores que existeixen en l'aprenentatge dels ordinadors. Aquests metàfores són: 

1 - La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor
2 - La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne
3 - La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador
4 - La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina



En la primera metàfora s'utilitza l'ordinador com a tutor del seguiment d'aprenentatge de l'infant. Primer de tot l'ordinador planteja un problema, que l'alumne respon i finalment l'ordinador avalua. Programa utilitzat: Edu365, JClic 

En la segona metàfora l'alumne és que el dirigeix i controla a l'ordinador. Als anys 60 Seymour Papert va crear un concepte anomenat "micromon" on l'alumne elabora idees a partir de les seves inquietuds  seguint un procés de reflexió. El dona instruccions a l'ordinador per indicar-li les tasques que ha de realitzar. Programa utilitzat: Scratch, Logo

La tercera metàfora consisteix en que l'ordinador actua com un simulador d'una activitat de la vida real. Programa utilitzat: Doctora Xinxeta (simulador de regar plantes), Crayon Physics.




Finalment, la quarta metàfora és la més usada a la vida adulta avui en dia, i s'hauria de ensenyar als infants a gestionar la informació amb aquest tipus d'eines. 


L'Activitat proposada per el professor, va ser la següent:


Les quatre metàfores de l'ordinador





Bibliografia:

- http://clic.xtec.cat/ca/jclic/index.htm
- http://es.scribd.com/
- http://scratch.mit.edu/
- http://www.crayonphysics.com/
- http://www.edu365.cat/
- http://www.gimp.org/
- http://www.xinxeta.com/xinxetaframes.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada