diumenge, 2 de desembre del 2012

Viquipèdia

A la passada sessió de GTIC (Gestió de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació), vam treballar la Viquipèdia.
El professor ens va fer consultar l'article del dia, que era el Futbol Club Barcelona . i desprès un que explica informació sobre la Serra del Cadí.

El que explicaré a continuació serveix per totes les pàgines de Viquipèdia, però les dades són de l'article del Futbol Club Barcelona.


El professor ens va fer una sèrie de preguntes;

- hi ha la mateixa informació en tots els idiomes?
- Qui és l'autor?
- Quan és va publicar?
- És pot agafar la informació que hi ha?
- És poden agafar les imatges?
- És pot escriure?
- És pot esborrar la informació?
- És veritat el que hi ha escrit?
- Quina estructura té?



Tot seguit, vaig començar a cercar per Viquipèdia i vaig aconseguir la següent informació:

Els autors que escriuen en aquesta aplicació informàtica, consulten llibres escrits per persones reconegudes també citen articles de revistes i consultem pàgines web reconegudes o de les que coneixen l'autor o perquè és un autor reconegut.
Quan busquem un tema a Viquipèdia, no hi ha la mateixa informació en tots els idiomes, perquè no hi ha el mateix interès per el tema que es tracta en tots els indrets  i per tant podem dir, que depèn de la voluntat  del que escriu.

Per saber qui va ser l'autor d'aquesta pàgina ens hem de posar a "mostra historial" i baixar a "primeres" i a on posa "500". I la primera persona que surt, començant per abaix és l'autor principal d'aquesta pàgina. Però a Viquipèdia, normalment no hi un sol autor, sinó que son varis.
Per exemple, a l'article del Futbol Club Barcelona va ser creat el 28 de setembre de 2003, per Xevi a les 15:43 Aquí, teniu la imatge on podeu veure on es busca la informació.
Aquesta pàgina ha estat modificada per 585 persones.

Quan no estem d'acord amb el que algú ha escrit al wiki obrim una pàgina:   "Discussió" i allà es discuteix amb el que estem o no d'acord.

A la Viquipèdia hi ha la imatge del bibliotecari, que regeix i proposa eliminar articles, pot eliminar usuaris, etc.

Viquipèdia és regeix per Creative Commons. Algunes de les imatges és poden agafar i d'altres no, això se sap clicant a sobre la imatge on ens surt si està regida o no per les llicències creative commons.


Desprès de conèixer una mica el funcionament de viquièdia, vaig crear una entrada en una de les seves pàgi nes amb una companya l' Alba Linares. Ens vam registrar amb el nom "Albala2" i vam afegir un apartat titulat " l'Esport a l'etapa d'infantil" en aquest enllaç.

Vam escriure un petit text sobre l'esport a l'etapa d'infantil i vam penjar una foto. Aquesta foto la vam trobar a la wikimedia. I aquest ha sigut el resultat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada