diumenge, 4 de novembre del 2012

Programari lliure; Creative Commons. Cultura Lliure

Desprès de llegir i cercar que és el Creative Commons (CC), crec que he aconseguit tenir una petita noció sobre el tema.

Primer de tot comencem amb una breu definició. El Creative Commons és una organització sense ànim de lucre que volia poder compartir treballs de la gent per internet sense tantes barreres legals oferint llicències que englobin els drets d'autor i el domini públic,és a dir, que és una organització que s'encarrega de difondre les obres de certs autors per que altres persones les utilitzin i fins hi tot les puguin modificar, però sempre donant a conèixer l'autor de l'obra original. 

Un fet, que era desconegut per a mi, és que hi ha diferents tipus de llicències Creative Commons.

Actualment, n'hi han 6:
- Reconeixement (by): que permet qualsevol explotació de l'obra
- Reconeixement - No comercial- CompartirIgual (by-nc-sa): no es permet l'ús comercial.
- Reconeixement- No comercial- SenseObraDerivada (by-nc-nd): no es permet l'ús comercial ni de l'obra original ni d'una obra derivada.
- Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): és permet l'ús comercial de l'obra.
- Reconeixement- SenseObraDreivada (by- nd): es permet l'ús comercial de l'obra però no es pet la creació d'obres derivades.
- Reconeixement - No comercial (by - nc)

Si voleu saber-ne més informació o saber amb quines icones es representen aquestes 6 llicències, visiteu aquesta pàgina: Llicències Creative Commons



Una altre qüestió que se m'ha presentat quan llegia informació sobre el creative commons ha sigut.. Què és el programari lliure?

A continuació os deixo un vídeo de Edu3.cat, on s'explica que és el programari lliure i quines diferències existeixen amb el programari privatitzat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada