dilluns, 29 d’octubre del 2012

Wikis en educació i la nostra creació

Fa uns dies vam llegit a classe un article escrit per en Jordi Adell, que tractava sobre els wikis en educació. 

Les idees principals que vaig treure d'aquest article van ser que qualsevol persona pot canviar qualsevol cosa d'un wiki, són flexibles, és a dir, que qualsevol pot crear noves pàgines i vincular-les a altres ja existents realitzant així una construcció col·laborativa, i també he après que són pàgines que no s'acaben mai, una altre característica sorprenent és que son atemporals en la mesura de si els temes que tracten canvien, evolucionen i avancen.

Per el que fa als wikis en educació, jo durant la meva vida d'estudiant ja havia utilitzat wikis com el Moodle, però no sabia fins al moment de llegir l'article que era un wiki.

En educació els principals usos que es donen als wikis són:

- Mitjà de comunicació  de la classe
- Espai de col·laboració de la classe
- Espai per realitzar i presentar feines encarregades per el professor
- Arxivador de textos encara no acabats i espai per crear textos col·lectivament.
- Manual de classe
- Espai per crear projectes en grup



Una de les activitats de classe que el professor ens va manar va ser la creació d'un wiki en grups. 

El meu grup, estava format per la Cristina Illescas, la Laura Ber, la Laia Iñigo, la Anna España i per mi mateixa. Vam fer un wiki sobre les estacions de l'any.

Primer de tot ens vam repartir les estacions  i vam decidir que ens inventariem un conte per a cada estació, buscariem cançons i poemes adreçats per nens d'educació infantil.


A mi em va tocar l'ESTACIÓ DE L'HIVERN. 
Primer de tot amb vaig inventar un conte sobre un estel i un petit avet. Un cop vaig tenir el conte ven estructurat, sense faltes d'ortografia el vaig escriure en un word i el vaig desar.

Seguidament vaig  buscar informació sobre l'hivern i també, fotografies adreçades a infants i cançons, encara que haig de dir, que la majoria de cançons que vaig trobar eren de nadal.

Un cop ja tenia tota la informació, vaig començar a redactar les característiques de l'hivern i acompanyar-les de fotografies i de poemes infantils. Desprès vaig afegir vídeos amb cançons de nadal, i els vaig col·locar al wiki tal com vam aprendre a principi de semestre , mitjançant l' embed. (Primer de tot vaig cerca el vídeo que m'interessava a Youtube i vaig  compartir i copiar el codi embed. Un cop al wiki, vaig clicar  a widget, desprès a vídeo, youtube i finalment vaig copiar el codi embed extret de la pàgina de youtube).

I finalment, vaig posar el conte inventat per mi i titulat LA MÀGIA DEL NADAL al wiki, i ho vaig fer d'una manera molt senzilla.  Clicant sobre el botó que posa Link , llavors s'em va obrir una pàgina nova on vaig deixar escrit el conte i, tot seguit vaig guardar la pàgina.

I d'aquesta manera, l'estació de l'hivern ja tenia un link que obria una altra finestra on hi havia un conte de creació pròpia, vídeos amb nadales i poemes.


Tots els membre del grup van fer el mateix que jo amb les seves estacions, afegint també a l'inici del wiki  un mite on s'explica la formació de les quatre estacions.


I aquí os deixo el link perquè pugueu visitar el wiki titulat EDUCAR INFANTS.

WIKI : Educar Infants



Bibliografia: 

http://educarinfants.wikispaces.com/
http://elbonia.cent.uji.es/jordi/wp-content/uploads/docs/Adell_Wikis_MEC.pdf

Per realitzar la meva part del wiki vaig obtenir informació dels següents llocs:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Hivern
http://literariminairons2010.blogspot.com.es/2011/06/lhivern.html
http://webfacil.tinet.org/rutaraco/26950
http://ideesmagistrals.blogspot.com.es/2009/01/poema-dhivern-per-p3.html
http://eltrencaclosques.blogspot.com.es/2011/01/poema-dhivern.html
http://www.youtube.com/watch?v=Vv4s7LtNMPM 
http://www.youtube.com/watch?v=vimBNkQZi2k&feature=related 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada